• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: afta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az afta egy fájdalmas, gyulladásos udvarral körülvett felületes hámhiány, mely nyálkahártyákon jelentkezik. Elsősorban a szájüregben figyelhető meg a pofa, az ajkak, a szájpad, a nyelv és a garat nyálkahártyáján. Kialakulásának okai és patomechanizmusa még nem tisztázott, de általában valamilyen trauma következtében jelentkezik.

A betegség elnevezése az ἄφθη (aphthé) görög szóból származik és jelentése: égni. Az elnevezést igazolja, hogy égő fájdalmat okozó hámsérülésről van szó. Az afta általában egy 2–3 mm-es (de előfordul 2–3 cm méretű is, ez az úgynevezett óriásafta vagy Sutton–féle afta) fájdalmas fekély, melyet fibrin fed, és ettől lesz fehér színű. Spontán jelenik meg és spontán tűnik el.

Kezelése

Csak tüneti kezelése lehetséges úgy, mint fájdalom és gyulladáscsökkentés. Gyermekkorban gyakran előforduló betegség, mely ekkor még gyorsan elmúló néhány napig tartó gyulladásként jelentkezik. Felnőtekknél 5-14 nap között tart, azután magától meggyógyul.

Kifejezett "aftagyógyszer" nincs, de egyre több készítményt ajánlanak többek között az afta kezelésére is. Például az antibakteriális, antivirális, fertőtlenítő és gombaölő tulajdonságokkal rendelkező propolisz tinktúra felgyorsíthatja az afta gyógyulását

Az afta nem igényel orvosi segítséget, de elhúzódó panaszok esetén vagy ha nagy számban jelentkeznek a gyulladások, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Típusai

  • Mikulicz-féle afta
  • Sutton-féle afta
  • Cooke-féle herpeszszerű fekélyesedés
A betegség leírás a wikipédia 2012.08.21-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat