• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: arcüreggyulladás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az arcüreggyulladás (latinul sinusitis maxillaris) az arcüregeket megtámadó betegség.

Leírása

Az arckoponya csontjaiban üregek helyezkednek el, melyek belsejét csillószőrös mirigyhám borítja. Ezek az üregek alapvetően nem funkcionálisak, de a hangképzésben mégis van jelentőségük.

A váladékképzés és a csillószőrös mirigyhám mozgása következtében tud az arcüreg az orrüreg felé megtisztulni. Az arcüreg az orrüregben található félhold alakú nyílásba csatlakozik. Amennyiben ez a félhold alakú nyílás elzáródik, úgy a váladék az arcüregbe visszafolyik, ott megül, majd baktériumok hatására elgennyed. Ez a folyamat az arcüreg előtti orcák megduzzadásával, a szájpadlásra kisugárzó fájdalommal jár. Gyakran érzi a beteg, hogy a fogai fájnak, illetve hogy a felső állkapcsa fáj.

Kezelése

Általában antibiotikumos kezelést javasolnak, ritkább, súlyosabb esetekben műtétre is sor kerülhet.

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.21-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat