• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: cluster fejfájás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A cluster-fejfájás egy idegrendszeri betegség, melynek fő jellemzője a nagy intenzitású, féloldali kiterjedésű és rohamokban jelentkező fejfájás. A cluster kifejezés a betegség azon tulajdonságára utal, hogy a fájdalmak bizonyos periódusokban halmozottan jelennek meg, majd hónapokra, évekre eltűnnek. Habár a cluster-fejfájás első orvosi leírása Gerard Van Swietentől, 1745-ből származik, az azóta eltelt több mint két és fél évszázad alatt sem jutottak sokkal előbbre a betegség okának, kialakulásának és mechanizmusának megismerésében. Annyi bizonyos, hogy a hipotalamusz, mint a biológiai óra „karmestere”, kulcsfontosságú szerepet játszik a rohamok kialakulásában, azok napi ill. éves ciklusában.

Gyakorisága

A cluster-fejfájás előfordulási gyakorisága 0,07 és 0,7% közé tehető, tehát kb. olyan ritka, mint a sclerosis multiplex. A legújabb felmérések szerint a betegség férfiaknál 2,5-szer gyakoribb, mint nőknél. A betegség kezdetekor az átlagéletkor 31 év. Epizodikus cluster-fejfájás esetén átlagban évente-kétévente következik be a periódus, amely átlagos hossza hat hét, ezt tünet- és panaszmentes időszak követi. Ez jellemző a betegek 85%-ára. A betegek 15%-ánál a rohamperiódus 1 évnél tovább is tarthat, 1 hónapnál nem hosszabb szünettel – ez a betegség krónikus formája.

A cluster-fejfájást kettős periodicitás jellemzi. Egyrészt az epizódok gyakran az év azonos szakában jelentkeznek, másrészt a rohamok is általában a nap azonos időszakában jelentkeznek. Az esetek 55%-ában a roham álmából ébreszti a beteget, általában mintegy 2 órával az elalvás után, az alvás REM fázisában.

Tünetei

A cluster-fejfájás erősebb, mint a más fejfájások - például migrén alatt tapasztaltak. Női betegek leírása szerint nagyobb szenvedéssel jár, mint a gyermekszülés. A fájdalom általában a szem környékén homlok-, vagy halántéktájon alakul ki, de érintheti az arcot, állkapcsot is. A fájdalom szigorúan féloldali és egy rohamperióduson belül ugyanazon az oldalon jelentkezik. A fájdalom hirtelen, előjelek nélkül kezdődik és maximális intenzitását 2-15 perc alatt eléri. Ez a fájdalom heves, kínzó és általában folytonos, nem lüktető. A roham az esetek 80%-ában 30 perctől 2 óráig tart, átlagos hossza 80 perc. A roham végén a fájdalom olyan gyorsan tűnik el, ahogy kialakult. A napi átlagos rohamszám kettő (0,5-8 naponta); az epizód kezdetén és végén általában ritkább, míg annak közepén gyakoribb.

A roham legjellemzőbb kísérő tünete az azonos oldali szem könnyezése, ezen kívül jellemző tünetek (szintén a fájdalmas oldalon) a vörös, belövellt szem, orrdugulás vagy orrfolyás, az arcfél és a homlok izzadása. A rohamot kísérheti hányinger, esetleg hányás, fény-, hang-, vagy szagérzékenység. A páciens a roham alatt jellemzően ül, áll, vagy járkál, csak az enyhe rohamok alatt képes lefeküdni, vagy fekve maradni.

Rohamokat kiváltó okok

A rohamperiódus alatt szinte minden betegnél kiváltható a roham nitroglicerin tartalmú gyógyszerrel; a páciensek legalább fele érzékeny az alkoholra – csekély mennyiségű szeszesital elfogyasztása (például egy pohár bor) rohamot vált ki 5-45 percen belül. A betegek tapasztalata szerint rohamot kiválthat a stressz, a pihenés (a stressz hiánya), extrém időjárási körülmények, vagy egyes ételek.

Terápia

A legújabb felmérések alapján is több év telik el, mire a cluster-fejfájást pontosan diagnosztizálják. Az ilyen pácienseket egyéb fejfájásokra kezelik – sikertelenül. Ezért fontos a cluster-fejfájás mielőbbi felismerése és kezelése. Mivel a cluster-fejfájás terápiájára alkalmazható gyógyszerek száma korlátozott, a kutatások középpontjában olyan új szerek "találása" áll, melyeket ugyan más betegségre fejlesztettek ki, de pozitív hatással vannak a cluster-fejfájásra.

A gyógyszeres kezelésnél megkülönböztetünk rohamkezelést és preventív, ún. intervallum kezelést.

Rohamkezelésre Magyarországon jelenleg egy hatékony szer van:

Hatásukat 5-10 perc alatt elérik (az Imigran spray kicsit lassabb), de csak a fennálló rohamot szüntetik meg, megelőző hatásuk nincs. A hagyományos fájdalomcsillapítók szinte teljesen hatástalanok.

  • A 100%-os oxigén maszkon keresztül 10-15 liter/perces sebességgel belélegezve a betegek több mint 75%-ánál 5-15 perc alatt megszünteti a rohamot. Oxigént neurológus szakorvos írhat fel cluster-fejfájásban szenvedő betegnek. Jelenleg (2009) TB támogatás nincs rá, a teljes térítési díjat ki kell fizetni érte.

A rohamok megelőzése:

  • átmeneti kezelés: triptán, szteroid, ergotamin tartalmú készítmények alkalmazásával a rohamok számának és/vagy erősségének csökkentése, amíg a fenntartó kezelés el nem éri hatását.
  • fenntartó kezelés: kalcium-csatorna blokkolók, lítium-készítmények, methysergid, epilepszia ellenes szerek, egyéb szerek: indometacin, béta-blokkolók, triciklikus és egyéb antidepresszánsok, kapszaicin, melyeket némi sikerrel teszteltek.
  • Recept nélküli készítmények: a melatonin napi egyszeri 10 mg-os adagja (lefekvés előtt fél órával alkalmazva) segíthet a rohamok megelőzésében.
A betegség leírás a wikipédia 2012.08.21-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat