• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: dengue‐láz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A dengue-láz (IPA: ['deŋgeɪ], csonttöréses láz) egy fertőző betegség, melyet a Flaviviridae család Flavivirus nemzetségbe tartozó dengue vírus okoz. A trópusi területeken elterjedt; az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti legnagyobb mértékben.

Neve

A „dengue” szó eredete nem tisztázott, az egyik elmélet szerint a szuahéli nyelvű „Ka-dinga pepo” kifejezésből ered, ami arra utal, hogy a betegséget gonosz szellem okozza.[1] A szuahéli „dinga” szó esetleg a spanyol „dengue” (válogatós, óvatos) szóból ered, ami a dengue-lázas beteg testarttását írja le,[2] vagy épp fordítva, a spanyol szó ered a szuahéliből.[3]

 

Tünetek

A fertőzést követően a tünetek hirtelen kezdődnek: magas láz, fejfájás, ízületi-, izom- és csontfájdalom jelentkezik. Időnként halvány kiütések is megjelennek a bőrön, valamint a keringő fehérvérsejtszám is csökkenhet.

Ismételt fertőzés alkalmával, főként Ázsiában, sokk valamint súlyos gyomor-bélrendszeri és bőrvérzések is felléphetnek. Ez a forma nemritkán halálos kimenetelű.

Kezelés

Kezelése tüneti: lázcsillapítás, ágynyugalom. A vírus terjedésének megelőzésére szúnyogirtást és az állóvizek lecsapolását alkalmazzák. A megbetegedés ellen nem létezik védőoltás.

Előfordulás

A dengue-láz előfordulása
A betegség leírás a wikipédia 2012.08.21-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat