• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: drogok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A drog természetes (főként növényi, ritkán állati) eredetű gyógyszeranyagot jelent. Az ipari méretű gyógyszergyártás és a szintetikus hatóanyagok XX. század eleji térnyeréséig ezek képezték a gyógyszerkincs nagy részét, és gyógyszeralapanyagot értettek alatta, melyek feldolgozásával a gyógyszerész manufakturális módszerekkel állította elő a gyógyszerkészítményt, habár időnként közvetlenül is értékesítették.

A drog kifejezés a német trocken ’száraz’ szóból került a nemzetközi szaknyelvbe, mivel többnyire valóban szárított növényi részt jelent, de tartoznak ide más növényi eredetű anyagok (gumiarábikum, hasisgyanta, ópium stb.), állati eredetű anyagok (méz, sellak, szépiacsont, kőrisbogárpor, csukamájolaj stb.), gombák (shii-take, anyarozs stb.), zúzmók, egysejtűek termékei (izlandi zuzmó, agaragar), valamint különféle vizes vagy alkoholos kivonatok. A drogok többnyire a terápia szempontjából fontos hatóanyagot szolgáltatják, ritkábban segédanyagként használják a gyógyszerformulálásban (kakaóvaj, sellak, agar). A drogok előállításával és minősítésével foglalkozó tudomány a farmakognózia.

A gyógynövénydrogok hivatalos minősítését Magyarországon a 37/1976. (X.29.) MT rendelet[1] felhatalmazása alapján a Gyógynövény Kutató Intézet, illetve annak jogutódja végezte; 2009. január 1-jétől ezt a rendeletet hatályon kívül helyezték és bármely akkreditált labor végezhet minősítést. A drogokkal szembeni követelményeket a Magyar Gyógyszerkönyv és a Magyar Szabványok tartalmazták, de a Magyar Szabványok európai uniós csatlakozás miatti visszavonásának határnapja után (2010. március 31.) csak a Gyógyszerkönyv cikkelyei érvényesek.

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.21-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat