• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: fejtetű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A fejtetű (Pediculus humanus capitis) (más néven hajtetű) egy emberen élő obligát ektoparazita. Szárnyatlan, vérszívó rovar, mely teljes életciklusát az emberi hajban tölti, és petéit, az úgynevezett serkéket is ide rakja. Csak az emberben képes tartósan fennmaradni, természetes körülmények között állatokat nem fertőz.f [1]

Azonos fajba (Pediculus humanus) tartozik a ruhatetűvel (P. h. humanus). Korábban külön fajként, de manapság inkább alfajként kezelik őket, mint a jelen szócikkben is. Valójában ugyanannak a fajnak eltérő habitatra specializálódott ökotípusai. Egyforma kinézetűek, csak alapos mikroszkópi mérésekkel lehet apró morfológiai eltéréseket találni köztük. A fő különbség az, hogy a fejtetű az emberi hajban él és nem hordoz fertőző betegségeket, a ruhatetű pedig az emberi ruházat belső felületén él és fertőző betegségeket terjeszthet.

Eredet

A fejtetű és ruhatetű legközelebbi rokona a csimpánzon élő Pediculus schaeffi, tehát minden jel szerint fajunk kialakulása óta folyamatosan együtt élünk velük. Együttélésünk egyik hétköznapi motívuma a fésű feltalálása és mindennapi használata. Az ősi (ókori) fésűk fogazatának méretezése is jelzi, hogy ezeket a tetvek eltávolítására használták. Molekuláris genetikai bizonyítékok szerint az első fejtetű/ruhatetű elkülönülés mintegy 100 000 éve történt, ez körülbelül egybeesik az emberi ruházkodás első megjelenésével.f [2] f [3] Az orvosi szaknyelv az emberi tetvességet pediculosisnak nevezi.f [4]

Morfológia

Mint a szívótetvek (Anoplura) általában, a fejtetű is kicsi (1–3 mm), szárnyatlan, lapított testű rovar. A torszelvények összeolvadtak. Színe szürkés-barna árnyalatú, de az elfogyasztott vér miatt vöröses is lehet. Egy pár csápja 5-5 ízből épül fel, és egy pár szeme van. A szájszervek a bőr átlyukasztására és a vérszívásra specializálódtakf [5] Lábai rövidek, és egy-egy nagy karomban végződnek. Ezek igen hatékonyak az emberi hajban való helyváltoztatás és rögzülés során, de alkalmatlanok arra, hogy az állat ugorjon, vagy bármilyen más aljzaton, felületen másszon. Potroha 7 látható szelvényből áll, az elsőn nyílnak a légzőnyílások, az utolsón nyílik a végbélnyílás is az ivarszervek. A hímek kicsit kisebbek, mint a nőstények, és az 1. pár lábuk kissé nagyobb, mint a többi, mert párzás közben ezzel rögzítik magukat a nőstényhez. A serkét (petét) az egyes hajszálak tövéhez rögzítik, gyakran pár milliméterre a fejbőrtől. A serkék oválisak, és mintegy 0,8 mm hosszúak. Színük áttetsző barnás, amíg az embrió fejlődik bennük, majd harsány fehérré válnak, ha már üresek.f [6] A kelési idő 6-9 nap.f [7] f [8]

Egyedfejlődés

Kikelés után a lárva a kifejlett állatokhoz hasonló életmódot él, és egyedfejlődése során háromszor vedlik. A levedlett kültakaró kihullik az ember hajából. Legkevesebb 8-9 nap kell a teljes kifejlődéshez, de kedvezőtlenebb körülmények között ennél több (12-24 nap). A nőstény fejtetű napi 3-4 petét rak. Mintegy 4 héten át aktív, és ezalatt összesen 50-150 utódot hoz létre.

Elterjedés, előfordulás

Leginkább zárt közösségekben terjed. Leggyakrabban az óvodás és iskolás (4-13 éves) korosztályban fordul elő. Kizárólag közvetlen testi érintkezéssel terjed, rendszerint akkor, mikor a gyerekek összedugják a fejüket (ez általában az említett korosztálynál jellemző). Gyakorlatilag nem terjed a közösen használt ruhák, sapkák, törülközők vagy fésűk által, de a szakemberek fertőzés veszélye esetén javasolják ezen tárgyak közös használatának mellőzését. Más szakvélemények szerint gyakorlatilag is fennáll az ilyen közvetett úton történő fertőzés lehetősége. A lányok gyakrabban fertőződnek, valószínűleg azért, mert hosszabb a hajuk.f [9] Habár terjedésüket segítik a rossz higiénés körülmények, tévedés az a feltételezés, hogy tetvességnek csak a nem megfelelően tisztálkodó ember eshet áldozatul. Az USA-ban évente 6–12 millió embert kezelnek fejtetvességgel, főként gyermekeket. Más fejlett országokból (például Izrael, Dánia, Svédország, Nagy-Britannia, Franciaország és Ausztrália) is magas fertőzöttségi arányokat említenek. A fejlődő országokben előfordulása a gyerekek körében általános.f [10]

Életmód és viselkedés

Vérszíváskor a tetű nyálával alvadásgátló anyagot juttat a sebbe. A vérszívás sokáig tarthat, ha közben az állatot nem zavarják meg. Eközben sötétvörös ürüléket képez, mely kipotyog az emberi hajból.f [11]

Szemben a ruhatetűvel, a fejtetű nem terjeszt mikrobiális kórokozókat.

Bár fejtetvek a hajas fejbőr bármely részén előfordulhatnak, de különösen a fülek mögötti és a tarkó környéki hajban élnek, és serkéiket is főként ide rakják. Kerülik a fényt. A fejtetves gyerekek is elsősorban arról ismerhetők fel, hogy füleik mögött a hajban szúnyogcsípésre emlékeztető, viszkető szívásnyomok vannak, melyeket gyakran vakarnak.f [12]Fejtetvesség

Megelőzés és felderítés

A közösségbe járó gyermeknél ajánlott heti egyszer ellenőrizni a fejbőrét. A legkönnyebben a serkék vehető észre és barna vagy sötét hajon könnyebb megtalálni őket. A serkék nehezen eltávolíthatóak, laikus számára ezáltal könnyebben megkülönböztethető a korpától, ami egyszerűen lesöpörhető. A fejtetű leginkább a tarkót és a fülek mögötti területet kedveli.

A megelőzés legjobb módja, ha megértetjük a gyermekekkel, hogy a fejtetű fejről fejre, közvetlen érintkezéssel terjed. Fertőzött gyermekközösségekben tehát lehetőleg játék közben is kerülni kell a testi érintkezést. Kisebb gyermekeknél azonban ez a fegyelem nem oldható meg mindig. Közösségi szinten a leghatékonyabb védelmet azzal érhetjük el, ha biztosítjuk a fertőzöttség minél gyorsabb felismerését és felszámolását. Egy-egy hosszabb időszakon át fertőzött gyerek a közösség több tagját újra meg újra fertőzheti, ezért az újrafertőződés megakadályozása kiemelten fontos a fertőzés megállításában. Fertőzés esetén a fertőzött személy családtagjainak is fokozott figyelmet vagy megfelelő megelőzést kell biztosítani.

Másik lehetőség ha valamilyen erre a célra kifejlesztett gyógyszer vagy vegyi anyaggal bekenjük a hajat és fejbőrt. Számos szer létezik és hatásosságuk széles spektrumon mozog, de a haza szakemberek a hajszesz alkalmazást ajánlják megelőzésre is.

Kezelés és védekezés

Gyógyszeres módszerek

Magyarországon a fejtetveket manapság főként peszticidet és d-fenotrin hatóanyagot tartalmazó szerekkel irtják.

A manapság alkalmazott modern szereknél a következő szempontok az elvárások:

 • Hatástanilag:
  • Elpusztítsa a serkét és a fejtetűt egyaránt.
  • Viszonylag rövid idő legyen szükséges az alkalmazásához.
  • Az irtás után is tartós védelmet adjon az újra fertőződés ellen.
 • Toxikológiailag:
  • Ne legyen mérgező az ember számára.
  • Bőrön keresztül ne szívódjon fel.
  • Ne legyen allergizáló hatása.

Az 1981-től kifejlesztet hajszesz termékek hazánkban jelenleg hatásosnak bizonyulnak, megfelelő egyszeri kezeléssel (bedörzsölés és száradás) is kifejtik hatásukat és két hétig (vagy az első hajmosásig) védettséget biztosítanak a visszafertőződés ellen. Az új gyógyszereknek a korábbi szereknél ismert eljárástól eltérő lehet a használata, az adott gyógyszer vagy kezelőanyag leírását és az orvos tanácsát maradéktalanul tartsuk be.

Korábbi szereknél (por, kenőszerek) a hatástalanság fő oka az volt, hogy körülményes használatuknak köszönhetően nem volt megfelelő az irtás és a kezelés után fennállt az újra fertőződés lehetősége is miután a szert le kellett mosni.f [9]

Használatuk esetén terhesség vagy egyes fejbőrön található bőrbetegségek, elváltozások illetve sérülés esetén az alkalmazása előtt konzultáljunk szakorvossal!

Alternatív módszerek

 • Ecet: Régóta használt szer. Gyógyszeres kezelés mellett az élő és elhalt serkék eltávolítására is ajánlják az ecetes fésűt. Savasságánál fogva kedvezőtlen a fejtetű számára.
 • Olajok: Egyes olajok viszkozitása olyan kicsi, hogy képesek a tetvek légzőnyílásaiba befolyni, és e nyílásokat elzárva megölni őket.f [10] A serkékre nem hat így a kezelést ismételni kell. Visszafertőződés ellen védelmet nem biztosít. Mechanizmusánál fogva rezisztencia nem alakulhat ki. A szintetikus szilikon olajok használata kellő óvatosságot követel, mert fokozottan tűzveszélyes anyagok.

Vegyi anyagokat mellőző módszerek

Tetűfésű
LouseBuster meleg levegős tetű irtó készülék

Allergia, terhesség és néhány betegség esetén kerülni kell a vegyi anyagokkal működő irtás módszert. Néhány ember pedig a kemikáliák iránti fenntartásból választja a vegyi anyagokat mellőző módszereket. Némely módszer hátránya, - ha az élőhelyet biztosító hajat nem távolítjuk el -, akkor a visszafertőződés esélye fennáll. Olyan területen, ahol az alkalmazott irtószerek ellen rezisztencia alakult ki fontos szerepet kapnak ezen eljárások.

 • Kopaszra borotválás: A fejtetű fertőzöttség felszámolásának legegyszerűbb módja a fej kopaszra borotválása. Ma már ezt nem szívesen alkalmazzák, mert a gyermeket a megalázó gúny tárgyává tenné, de a kezelést megkönnyítendő, a hajat rendszerint praktikusabb rövidebbre vágni.
 • Fésülés: Sűrű fogazatú, speciális tetűfésűt rendszeresen alkalmazva néha sikerül pusztán fésüléssel is felszámolni a fertőzést.
 • Meleg levegős irtás: Új technológia. Lényege, hogy száraz meleg levegővel a kisméretű tetveket és serkéket elpusztítják. A levegő a hajszárítónál hidegebb levegővel szárít huzamosabb ideig (nagyjából 30 percig). A készülék megfelelő használatához jelenleg még képzett személy szükséges. Egyes fejbőrön található bőrbetegségek esetén az alkalmazása előtt konzultáljunk bőrgyógyásszal.
A betegség leírás a wikipédia 2012.08.21-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat