• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: herpesz, herpes simplex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A herpesz a bőr és a nyálkahártya, esetleg az idegrendszer herpesz vírus okozta akut megbetegedése.


Tünetei

Első tünete a bőrpír és a viszkető érzés. Ezután kis területen égő, viszkető érzéssel járó sűrűn egymás mellett elhelyezkedő, csoportos hólyagocskák jellemzik. A hólyagocskák fájdalmasak és átlátszó, világossárga folyadékot tartalmaznak. A környéki nyirokcsomók megduzzadnak, de nem gennyednek el. A herpesz többnyire ártalmatlan megbetegedés, viszont makacsul visszatérő, többnyire fájdalmas ezért meglehetősen kellemetlen. A folyadékkal telt hólyagocskák kezelés nélkül is leszáradnak, és a betegség 8-10 nap alatt, a beszáradt hólyagocska helyén kialakult pörk leesése után, nyom nélkül gyógyul.
A gyógyulás kortikoszteroid tartalmú kenőcs használatával gyorsítható, de herpesz hatékony kezelésére, illetve megelőzésére a hagyományos házi patikák és népi gyógymódok régóta javasolják a 100%-os kristálysót is (vagy - jobb híján - a tiszta étkezési sót!), annak vírusölő hatása, illetve egyszerű, és olcsó hozzáférhetősége miatt. A sóval bekent beteg bőrfelületet minél gyakrabban kenjük, annál hamarabb múlik el, illetve szárad le róla a kis hólyagocska.
A különböző herpesz vírusok szinte minden egészséges ember bőrén és nyálkahártyáján megtalálhatóak. Megjelenésüket azonban mindenkinél más és más hatás aktivizálja. A kiváltó okok közül a leggyakoribbak: a szervezet legyengülése, valamilyen gyulladás vagy lázas betegség, gyomorrontás, erős lelki trauma, fizikai stressz, munkahelyi-, családi- vagy párkapcsolati problémák, valamilyen szervezetünk számára nem szimpatikus étel vagy ital, erős napfény vagy ultraibolya sugárzás, más fertőzések, terhesség, menstruáció, vagy fogászati kezelés.

Herpes simplex 1-2

A szervezetbe jutás után évekig lappang a ganglionokban, majd különböző hatásokra aktiválódnak (láz, stressz, hormon).

HSV-1: Gingiovastomatitis: gyerekeknél jelentkezik à száj nyh-án hólyagok vannak + láz Herpes labialis: ajkakon hólyagos kiütések; helyileg kezelhető (Zovirax) Keratocon junctivitis: enyhébb, de néha mélyebb rétegeket érint.

HSV-2: Herpes genitalis: férfiak és nők külső nemi szervein hólyagos, fekélyes kiütések jelentkeznek, melyek fájdalmasak és kiújulhatnak. Terhesség esetén átjut a placentán vagy a szülőcsatornán és újszülöttkori herpeszt okoz (idegrendszeri tünetek)

Csak sérült bőrön vagy nyálkahártyán jutnak be.

  • Herpeszes ínygyulladás (fogorvosok)
  • Herpes gladiatorum (birkózók)
  • Eccema herpeticum (Kaposi-szarkóma)
  • Encephalitis: nem járványos herpesz okozói
A betegség leírás a wikipédia 2012.08.22-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat