• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: hiperaktivitás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar
BNO-10
Besorolása F9880, F9000, F9090
DSM-IV-TR
Besorolása 314.00, 314.01, 314.9

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) neurológiai természetű fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység, gyenge impulzuskontroll. Betegségnek, részképességzavarnak, néha fogyatékos állapotnak tekintik. Gyakran egyszerűen csak hiperaktivitásnak nevezik, holott létezik hiperaktivitás figyelemzavar és egyéb tünetek nélkül.

A figyelemzavar tünetei időnként bárkinél jelentkezhetnek, de csak akkor beszélünk figyelemzavarról, ha ezek meghaladnak egy bizonyos mértéket, azaz a szokottnál tartósabbak, erősebbek, és egyszerre több is jelentkezik.

Az Amerikai Egyesült Államokban az 1990-es Fogyatékos Amerikaiak Törvénye (ADA, Americans with Disabilities Act) sok olyan felnőttnek nyújt védelmet, akik ADHD-ben szenvednek. A törvény megtiltja a munkahelyi diszkriminációt, a munkához, szociális segítségekhez, kedvezményekhez és pozitív diszkriminációhoz jutás akadályozását vagy megtagadását azoktól, akik fizikailag vagy mentálisan hátrányban vannak, és ez akadályozza őket az élet különböző fontos területein – beleértve a tanulást és munkát –, vagy akiknek igazolásuk van fogyatékosságukról.


ICD-10 szerint a kódok és jelentésük ami az ADHD-ra vonatkozik

F98.8 Egyéb, rendszerint gyerekkorban vagy serdülőkorban kezdődő meghatározott viselkedés és emocionális zavar

 • Figyelemhiány (zavar) hiperaktivitás nélkül

F90.0 Az aktivitás és a figyelem zavarai

 • Figyelem deficit:
   • zavar hiperaktivitással
   • hiperaktivitás zavar
   • szindróma hiperaktivitással

Kivéve: hiperkinetikus zavar magatartászavarral (F90.1)

F90.9 Nem meghatározott hiperkinetikus zavar

 • ADHD k.m.n.

Okok

Bal oldalon: Egészséges személy agyi aktivitása. Jobb oldalon: ADHD-ben élő személy agyi aktivitása. (Zametkin és mtsi, 1990)

A Children and Adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (nonprofit szervezet az USA-ban ami azért jött létre,hogy támogatást nyújtson és oktatással segítsen azokon akiknek ADHD-ja van http://www.chadd.org) oldalain írottak felhasználásával.

A betegség oka pontosan nem ismert. Kialakulásában szerepe van az öröklődésnek. Ezeket a genetikai hatásokat moderálhatják környezeti jellemzők. Más, nem-genetikai eredetű esetben a betegség oka az anya terhesség alatti alkoholfogyasztása, aktív vagy passzív dohányzása, magas ólomszint a szervezetében, a koraszülöttség, alacsony testtömeg születéskor, az agy prefrontális (homloki) részének sérülése születéskor. Vannak, aki úgy vélik, a figyelemzavar nem betegség, hanem tünet, amit különféle egészségügyi problémák (tápanyaghiány, allergia, mérgezés, paraziták, stb.) okozhatnak, így először az alapproblémát kellene kezelni.

Az agy szerkezetének eltérései állhatnak az ADHD tüneteinek hátterében. A fő agyi eltérések a bazális ganglionokban (főként a nucleus caudatus és a globus pallidus), a kérgestestben és prefrontális lebenyben találhatók. Fiúknál, akiknek nincs ADHD-ja, a jobb agyféltekében a nucleus caudatus és a globus pallidus 3%-kal nagyobb, mint a bal agyféltekében. Akiknek ADHD-ja van, azokban ez a különbség hiányzik. Másképp megfogalmazva: náluk a jobb agyféltekében kisebbek ezek a magok, mint az egészséges fiúknál. A prefrontális lebeny felelős olyan magas szintű kognitív folyamatokért (úgy nevezett végrehajtó funkciók), mint a tervezés, válaszgátlás, a viselkedés monitorozása, stratégia-váltás, rugalmas alkalmazkodás. ADHD esetén ezek a funkciók sérültek, az eltérések főként a válaszgátlás esetében kifejezettek.

A bazális ganglionok fontos idegi bemenetei a prefrontális lebenynek. A két terület között bonyolult kapcsolatrendszer működik. A kérgestest közvetíti a két nagyagyfélteke közötti információkat. Bizonyos elképzelések szerint a corpus callosum magasabb aktivitása, és ezáltal a féltekék közötti erősebb együttműködés révén kisebb az esélye lányoknál az ADHD-nak. Mindenesetre ezt nem kizáróan valószínűnek tűnik, hogy hormonális hatások is felelhetnek az ADHD nagyobb előfordulásáért fiúknál.

Ugyanakkor a kritikusok szerint eredetileg nincs semmi közös eltérés a hiperaktív gyerekek agyában; azok a gyógyszerek hatására jönnek csak létre.

Gyermekkori tünetei

(Paul H.Wender The hyperactive child, adolescent and adult c. 1987-ben megjelent 3. kibővített kiadásának (Published in the United States by Oxford Univerity) A hiperaktív gyermek, serdülő és felnőtt figyelemzavar egy egész életen át c. 1993-ban kiadott magyar fodításának 2. kiadása (Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest,1997) és a Trouble in Mind magyarul Pszichátriai kórképek címmel sugárzott ismeretterjesző film ADHD c. részének felhasználásával.

Figyelemzavarok és szétszórtság

A legjelentősebb, szinte mindig előforduló tünete. A figyelem csak rövid ideig köthető le, és könnyen elterelhető. Elfelejti feladatait, vagy nem fejezi be, esetleg emlékszik rá, de nem hajlandó megcsinálni. Félbehagy tevékenységeket, nem tart rendet dolgai között. Nem hallgatja végig szüleit.
A gyerekek persze általában is nem tudnak annyira figyelni mint a felnőttek és hamarabb elunják magukat. A figyelemzavarban szenvedő gyermek képessége a figyelésre nem olyan, mint kortársaié, hanem annál gyengébb, egy nálánál fiatalabb gyermek szintjének felel meg.
Figyelemzavaruk ellenére ezek a gyerekek képesek lehetnek figyelni egy ideig akkor, ha csak és kizárólag velük foglalkozik egy felnőtt. Megeshet, hogy a tanító felfigyel a problémára, javasolja orvos vizsgálatát, aki ha 20 percet szán rá, nem fogja gyengének találni a figyelmét. Egyesek olyan dolgot, amit ők választanak, sokáig csinálnak megszakítás nélkül.

Hiperaktivitás

Gyakori tünet. Már korai gyermekkorban szembetűnik és rögtön látni, hogy az ilyen gyerek más, mint a többi. Mintha állandóan „fel lenne húzva”. Nem fogy ki az energiából. Szaladgál, felmászik és veszélynek teszi ki magát. Gyakran megsérül. Iskolában óra közben is mászkál. Később ő is megtanul a helyén maradni, de akkor fészkelődik, rázza a lábát, a kezével dobol.

Bár a tünetegyüttest a köznyelvben rendszerint hiperaktivitásnak nevezik, nem minden hiperaktív gyerek figyelemzavaros, és nem minden figyelemzavaros gyerek hiperaktív.

Impulzivitás

Szintén gyakori tünet. Ebben az esetben is mintha saját életkoruknál éretlenebbek lennének. Nem tudnak kivárni. Valamit rögtön akarnak megszerezni vagy megtenni. Nem látják előre cselekedetük nyilvánvaló vagy nagyon lehetséges következményét.
Megsérülnek, elfogadhatatlan dolgot tesznek, ellopják azt, ami kell nekik. Bántalmazzák társaikat, ha nem úgy játszanak, ahogy ők akarják.

Figyelmet követelő magatartás

Kielégíthetetlen igény a figyelemre. Lehet ingerlés, zaklatás, bohóckodás, helytelen vagy veszélyes cselekedet által.

Iskolai nehézségek

Fontos tudni,hogy a figyelemzavar nem befolyásolja a tesztekkel (például MAWI) mért intelligenciát. Az ilyen gyerekek is lehetnek okosak, átlagosak és gyengébbek. Mivel az ADHD komorbiditása erős (főként diszkalkuliával, diszlexiával kapcsolódik össze nem ritkán), az alapbetegség (ADHD) által okozott nehézségeken felül is komoly iskolai problémákkal kell szembenézni. Az ADHD növeli a későbbi droghasználat és bűnözés kialakulásának lehetőségét.

Koordinációs nehézségek

Az esetek felében jelentkezik. Lehet finom motoros működési probléma. A cipőfűző megkötése nehezen megy, az írásuk olvashatatlan. A szem és a kéz koordinációja gyenge. Ez például labdajátékokban nyújtott gyenge teljesítményben látszik. De akinek nincs ilyen tünete, lehet nagyon jó is ezekben a játékokban.

Ellenálló és zsarnokoskodó szociális magatartás

Gyakori tünet. Jellegzetességei:
Ellenállás az elvárásoknak. Nem teszi meg. amit elvárnak tőle, vagy amit tiltanak, azt teszi. Lehet azért, mert tudatosan ellenszegül, és azért, mert elfelejti. Nem tanul a hibáiból és a büntetésből.
Túlzott függetlenség, amikor például apró kisgyermekként messzire elkóborol. De néha éppen ellenkezőleg, erős függőség figyelhető meg. Nem lehet otthagyni az óvodában. Tapad egyes személyekre.
Jellegzetes viszonyulás másokhoz. Az idősebb társait bosszantja, a fiatalabbakat pedig irányítja. Ezt társai nem tűrik el, ezért elszigetelődik.

Emocionális nehézségek

Gyors hangulatváltozások és szélsőséges, túl erős reakciók, vagy éppen a reakció hiánya. Érzéketlenség. Túlzásba vitt érzelmek (sírás, hiszti, szeretet), depressziós problémák kibontakozása, az ember önmagába fordulása.

Éretlenség

Lényegében az, hogy magatartásuk viselkedésük elmarad attól, amit életkoruk szerint elvárnánk.

Az ADHD háromszor gyakoribb fiúknál, mint lányoknál.

Felnőttkori tünetek

Magyarországon jellemzően sajnos gyermekkorban sem ismerik fel az ADHD-t. Felnőttkorban nem is fogják diagnosztizálni. Nálunk a pszichiáterek nem kaptak/kapnak oktatást a felnőttkori ADHD-ról. A következő rész amerikai forrásokon alapul.

A Children and Adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (nonprofit szervezet az USA-ban ami azért jött létre,hogy támogatást nyújtson és oktatással segítsen azokon akiknek ADHD-ja van http://www.chadd.org) és a National Institute of Menthal Healt (az USA szövetségi kormányzatának része,a világ legnagyobb mentális betegségek kutatására szakosodott intézete http://www.nimh.nih.gov/) oldalain írottak felhasználásával.

A gyerekek körülbelül 3-5%-a szenved ADHD-tól. Az utóbbi időkig azt gondolták, hogy legkésőbb a felnőttkora kinövik.Csak néhány évtizede jöttek rá, hogy az ADHD gyakran (CHADD szerint 67%, a NIMH 30-70%-ra teszi) felnőttkorban is megmarad, és súlyos, az élet számos területére kiterjedő nehézségeket okoz. Tipikus, hogy a betegek nem tudják, hogy betegek –gyakran csak úgy érzik, képtelenek bármit is megszervezni, munkát találni, egy határidőt betartani. A mindennapi feladatok – felkelés, felöltözés, előkészülés a napi munkára, időben beérés a munkahelyre és eredményesen dolgozni – a legfőbb erőpróbák az ADHDs felnőttek számára. A betegek számos kudarc emlékét hordozzák, munkahelyi konfliktusok, sikertelen emberi kapcsolatok, félbemaradt tanulmányok, esetleg gyakori (közlekedési is) balesetek. Könyebben vesztik el állásukat. Kétszer gyakoribb férfiakban, mint nőkben. A tünetek lényegében ugyanazok, mint a gyermekkorinál leírtak. Fontos, hogy gyermekkortól jelentkezniük kell.

Az általánosan elfogadott, kórmeghatározó ismertetőjelek a legújabb Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve (Diagnostic and Statistical Manual of Mental DisordersDSM-IV) szerint a következők:

 1. részletek feletti elsiklás és gondatlanságból elkövetett hibák a munkahelyen
 2. a kéz és a láb izeg-mozog vagy ficergés ülés közben
 3. feladatvégzéskor vagy játékos elfoglaltságok esetén a figyelem fenntartása nehéz
 4. az ülőhely elhagyása olyan helyzetekben, amikor muszáj ülni
 5. az illető nem figyel, mikor közvetlenül hozzá beszélnek
 6. nyugtalannak vagy álmatlannak érzi magát
 7. az utasításokat nem követi, és nem tudja befejezni a munkát
 8. nem képes nyugodtan szabadidős tevékenységeket folytatni
 9. nem képes dolgokat és cselekvéseket megszervezni
 10. úgy érzi, „menni kell” vagy hogy „egy motor vezérli”
 11. kerüli, nem szereti, vagy vonakodik az olyan munkától, mely lankadatlan mentális erőkifejtést igényel
 12. mértéktelen beszéd
 13. olyan dolgok elvesztése, melyek feladatok, tevékenységek elvégzéséhez szükségesek
 14. válaszok kimondása, mikor még a kérdést sem mondták ki teljesen
 15. könnyen kerül zaklatott állapotba
 16. nehezen tudja kivárni, hogy rákerüljön a sor (türelmetlen)
 17. napi feladatokban feledékeny
 18. félbeszakít vagy zaklat másokat

Ezekhez gyakran más problémák is társulnak. Ezek a következők lehetnek:

 1. problémák az önkontrollal és a viselkedés szabályozásával
 2. gyenge memória
 3. a feladatok elvégzésére fordított energia kevés
 4. nehézségek adódnak az érzelmek, motivációk szabályozásával
 5. feladat vagy munka végrehajtása során a normálisnál nagyobb fokú változékonyság
 6. krónikus pontatlanság és csekély időérzékelés
 7. könnyen unatkozik
 8. alacsony önbecsülés
 9. szorongás
 10. depresszió
 11. hangulatváltozások
 12. elhelyezkedési nehézségek
 13. problémák az emberi kapcsolatokban
 14. kábítószerezés
 15. kockázatvállalás
 16. szegényes időgazdálkodás

A tünetek szintje lehet mérsékelt és súlyos is.

Mikor még nem volt megfelelő számú szakember, azokat, akik orvoshoz kerültek a legkülönbözőbb problémákkal kezelték: depresszió, szorongás, kábítószerezés és magatartászavarok. Gyakori, mikor a szülő csak akkor érti meg tüneteit, amikor gyermekénél diagnosztizálják a figyelemzavart. A diagnózis felállításához a beteg elmondja tüneteinek alakulását élete folyamán, iskolai és munkahelyi pályafutását. A diagnózishoz még kell interjú másokkal, akik alaposan ismerik a beteget, ismerik viselkedését, életének különböző szakaszait gyermekkorától kezdve. Ezek a szülők, testvérek,barátok, élettárs, munkatársak. Testi kivizsgálás és pszichológiai tesztek szintén szükségesek. Legtöbbször már maga a helyes diagnózis is megkönnyebülést okoz. Egyszerre megérti életének kofliktusai, kudarcai okát.

Összehasonlításképp a skizofrénia aránya az egész lakosságra vonatkoztatva 1% a világon mindenhol. Az adatokból kiindulva az egész lakosságra vonatkoztatva az ADHD aránya minimum nagyobb mint a skizofréniáé, maximum meghaladja több mint 3,5-szer.

Mítoszok és valóság

A figyelemzavaros hiperaktivitásról számos hiedelem kering. Ezért fontos megjegyezni a következőket:

 • A figyelemzavar tünetei nem kizárólagosak. Időnként mindenkinél megfigyelhetők. A figyelemzavarban szenvedőknél ezek intenzívebbek, tartósak és egyszerre több figyelhető meg.
 • Nem okoznak ADHD-t az édességek, cukrok, élelmiszeradalékok (mint pl.: emulgeálószerek, színezékek, tartósítószerek, ízfokozók, mesterséges aromák, stb), tévézés, társadalmi és családi környezet, szegénység.
 • Nem minden ADHD-s gyermek hiperaktív! Vannak gyerekek, akiknél a legtöbb tünet jelen van de nem mutatnak hiperaktivitást. Még az is lehet, hogy a normálisnál kevésbé aktívak. Visszahúzódnak, szégyellősek és csendben vannak. Az ilyen gyerek nem tűnik fel az embereknek, mert egyszerűen nem figyelnek rá. Senkit se zavarnak. Valószínűleg éppen azért nem olyan gyakori az ilyen elsődlegesen figyelmetlen típusú gyermek, mert nem keresik.

A hiperaktivitás története

A hiperaktivitás fogalma mint annyi minden más az Egyesült Államokban született meg és indult útjára; ma már a világ számos országában, köztük Magyarországon is diagnosztizálnak ezzel gyerekeket. Érdemes egy pillantást vetni létrejöttének és elterjedésének történetére.

George Still 1902-ben fedezte fel a zavart. Szinte mindegyik érintett gyereknél korábbi idegrendszeri betegségre vagy zavarra utaló jeleket látott.

1917-1918-ban agyhártyagyulladás söpört végig az Amerikai Egyesült Államokon. A betegségből felgyógyult gyerekeknél gyakran viselkedési és tanulási zavarokat tapasztaltak.

Alfred A. Strauss és Laura E. Lehtinen szerint a figyelemzavar oka a sérült, beteg agyban keresendő. Mások kiterjesztették a definíciót azáltal, hogy a figyelemzavar betegség és sérülés nélkül is felléphet. A kritikusok szerint ezt a feltételezést semmi sem bizonyítja. A diagnózist támogatók szerint a figyelemzavar öröklötten is fellép, sőt, az esetek többségére ez a jellemző. És igenis, vannak bizonyítékok: sok vizsgálat igazolta az ADHD jelenlétét, igaz, nem minden esetben. Már az is elég bizonyíték, hogy a stimulánsok nyugtatólag hatnak a valódi figyelemzavarosokra.

1937 és 1941 között publikációk jelentek meg a figyelemzavaros gyerekek eredményes kezeléséről. Ehhez amfetamint használtak.

Az 1970-es években a figyelemzavar volt a legnépszerűbb gyermekpszichiátriai téma. Ekkoriban terjedt el az így diagnosztizáltak stimulánsokkal történő kezelése. A kritikusok szerint túl sok gyógyszert használnak a kezelésre. A diagnózist támogatók sem tartják a gyógyszerezést végleges megoldásnak, hanem inkább a pedagógiai-pszichológiai módszerekben hisznek, amik megtanítják a gyereket arra, hogy önmagán uralkodjon.

1987-ben az Amerikai Pszichiátriai Társaság döntött a figyelemhiányos hiperaktív zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder ADHD) betegségek közé történő besorolásáról. Egy éven belül csak az Egyesült Államokban 500 000 gyereket diagnosztizáltak figyelemhiányos hiperaktív zavarral[forrás?].

Míg 1989-ben a szövetségi támogatású programokban szereplő összes alkalmatlan gyerek csupán 5%-a volt mentálisan károsult, beleértve az ADHD-t is, 1995-re ez az érték majdnem 25%-ra emelkedett.

Az ezzel a betegséggel diagnosztizált gyerekek száma 1991-től kezdve ismét fellendült. 1997 végére az ADHD-val besorolt amerikai gyerekek száma aggasztó módon 4,4 millióra emelkedett.[forrás?]1990-ben egy szövetségi támogatású program keretében új lehetőség nyílt meg azon családok számára, ahol a gyereket ADHD-val sorolták be: egy család több mint 450 dolláros havi támogatást kaphatott minden ADHD-s gyerek után.[forrás?][forrás?]

1991-ben változtak az állami oktatási segélyekre vonatkozó szabályok, amelyek így évi 400 dollár támogatást biztosítottak az iskoláknak minden egyes ADHD-val diagnosztizált gyerek után.[forrás?] Ugyanabban az évben a Közoktatásügyi Minisztérium hivatalosan fogyatékosságnak minősítette az ADHD-t, és meghagyta az állami oktatási köztisztviselőknek, hogy dolgozzanak ki olyan eljárásokat, amelyek segítségével kiszűrhetőek és azonosíthatóak az ADHD-s gyerekek, majd biztosítsák számukra a különleges oktatási és pszichológiai szolgáltatásokat.[forrás?]

Kritikák

A Szcientológia Egyház szerint ma sem létezik olyan tudományos vizsgálati eredmény, amely egyértelműen bizonyítaná, hogy a hiperaktivitás betegség lenne, s amely indokolná, hogy a gyerekeket olyan erős tudatbefolyásoló pszichiátriai szerekkel kellene kezelni, amelyekkel jelenleg is kezelik őket.

Lawrence Diller, az orvostudományok doktora, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetemről, aki tudományos kitüntetésben részesült a DEA 1996-ban megrendezett konferenciáján, melynek címe a Stimulánsok [serkentők] használata az ADHD kezelésében, a következőket írta: „Azért nem tudott az ADHD-val kapcsolatban fizikai vagy kémiai rendellenességekre utaló egyértelmű és megerősítő bizonyítékokat tartalmazó cikkeket és tanulmányokat beszerezni, mert ilyenek nem léteznek.”

ifj. Fred A. Baughman, okleveles neurológus (ideggyógyász) és gyermek-neurológus szerint ez a betegség nem biztosan meghatározható.

A Ritalint annak ellenére gyógyszerként írják fel a hiperaktivitás diagnosztizálása után, hogy mellékhatásai között található az izgatottság fokozása is, ami pont az a hatás, amit el kellene nyomnia.

Nincs egyértelműen meghatározva, hogy mikortól tekinthető valaki figyelemhiányosnak. Ugyanazzal a rendszerrel az Amerikai Egyesült Államokban 3-5-7%-ra (sőt egyes becslések szerint akár 20%-a), Nagy-Britanniában 1%-ra teszik az előfordulás arányát. A kritikusok szerint túldiagnosztizálják a zavart, és túlgyógyszerezik az alanyokat. Mindezt azért, hogy a gyógyszeriparnak jól jövedelmező üzletet csináljanak.

A kritikákról

Hogy mit tekintünk betegségnek az koronként és kultúránként változhat. A diszlexia nem okoz problémát, nem mutatkozik meg, így értelmezhetetlen olyan népcsoportnak, amelyik nem ismeri az írást, és amely annyira elszigetelt, hogy nyelvet sem kell tanulni. Sőt, a diszlexia egy ilyen környezetben előny is lehet a képi gondolkodás, a kreativitás megnövekedése, és más előnyei miatt. Ahol a skizofrénre úgy néznek, mint aki a szellemvilággal van kapcsolatban, ott ő nem beteg, hanem a törzs kiemelkedő tagja, akit tisztelnek, és gondoskodnak róla, akinek hallgatnak a tanácsaira. Társadalmunkban is van egy közmegegyezés arról, mit tartunk betegségnek. Vannak a közmegegyezéstől többé-kevésbé eltérő nézetek, de ha valakinek olyan sajátossága van, ami a többségétől eltér, és megnehezíti, vagy megakadályozza működését az élet különböző területein, az segítségre szorul. Semmiképp se tiszteséges lebeszélni vagy meggátolni abban, hogy jobb minőségű életet élhessen.

Feltehetjük a kérdés,ugyan mi az erős tudatbefolyásoló pszichiátriai szer? Egyik, tán nem elhanyagolható magyarázata annak, hogy általában nem egy dózist kap mindenki bármilyen gyógyszerből, és hogy nem egyformán hatnak a gyógyszerek az egyes emberekre. Egy dózis lehet valakinek túl sok, míg másnak kevés. Arról nem is beszélve, mi van, ha olyasvalaki kap gyógyszert, akinek nincs miért szednie. Amikor például ép tudatú ember kap antipszichotikumot, attól nem lesz még épebb hanem inkább lehangolt, míg egy betegnek talán elégtelen a hatása. A valóban figyelemzavarosok a nyugtatóktól felpörögnek, a stimulánsoktól lenyugszanak. A stimulánsok nem fejbevágják őket, nem lesznek tőle kábák, hanem képessé válnak arra, hogy zavartalanul tanuljanak vagy dolgozzanak.

Az, hogy nincs egyértelmű és megerősítő fizikai vagy kémiai rendellenességekre bizonyíték amik az ADHD-t okozzák, nos ez sajnos igaz. Ahogy nem tudjuk, miért lesz valaki pszichopata, skizofrén, mániás depressziós… az olvasó jó eséllyel nem olvasná végig a teljes felsorolást. A lényeg, nem tudjuk hogyan működik az agy. Ezért válaszolni se tudunk arra, mi működik rosszul, amikor olyan rendellenességet észlelünk, aminek oka az agyban keresendő.

Arról, hogy nem határozható meg egyértelműen. Tudjuk vizsgálni és mérni az emberek pszichés, mentális és kognitív tulajdonságait. Tudjuk mérni, ki mennyire tud figyelni. A fő és járulékos tünetek meghatározottak. Vélekedhet valaki úgy, ez nem betegség. De ha megismerjük, hogyan hat ki az életre (tanulmányok, társas kapcsolatok, munka) akkor nincs kétség, muszáj kezelni, gyógyszerrel és mellette gyakran más terápiákkal.

Végül a mellékhatásról. Ha meglátogatjuk az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapját és az alkalmazási előiratok (http://www.informed.hu/?tPath=/ogyi/gyogyszer) vagy a HáziPatika.com-on csak az antidepresszánsok (http://www.hazipatika.com/drugs/list?cid=4286;HPID=B8300EE9-B9AB3B57-7CEBD290-BE59407F) betegtájékoztatói között olvasgatunk akkor láthatjuk, hogy egy gyógyszernek lehet olyan mellékhatása, ami pont az a tünet, aminek az enyhítése lenne a cél, az teljesen normális. Az a fontos, hogy általában a gyógyszereknél a mellékhatások ritkák. Komolyan senki nem gondolhatja, hogy egy szert gyógyszernek fognak minősíteni, ha jellemzően fokozza a tüneteket.

Kezelése

A különféle kezelések sokat javíthatnak az ADHD-n, javíthatják az önfegyelmet és erősíthetik a figyelmet, de az agysérüléseket nem tudják meggyógyítani, és nem változtatják meg az információfeldolgozás módját. Az ADHD nem múlik el, de ha jól kezelik, akkor csak ritkán okoz nagyobb problémát.

Vannak, akik a figyelemzavar okaként különféle egészségügyi problémákat jelölnek meg. Ők úgy gondolják, hogy ezek megoldásával sokat lehet javítani a gyerek állapotán. Ezt az elgondolást tapasztalati eredményekkel támasztják alá.

Egy tapasztalati, nem bizonyított módszer szerint csökkenteni kell az energiabevitelt, különösen a tej, a cukor és a csoki fogyasztását, és iskola előtt vagy este jobb, ha nem esznek, illetve isznak ilyeneket, mert felpöröghetnek tőle.

Gyermekkorban

(Paul H.Wender The hyperactive child, adolescent and adult c. 1987-ben megjelent 3. kibővített kiadásának (Published in the United States by Oxford Univerity) A hiperaktív gyermek, serdülő és felnőtt figyelemzavar egy egész életen át c. 1993-ban kiadott magyar fodításának 2. kiadása (Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest,1997) és a Trouble in Mind magyarul Pszichátriai kórképek címmel sugárzott ismeretterjesző film ADHD c. részének felhasználásával.

Gyerekeknél néha elég gyógyszert adni, máskor pszichológiai és nevelési segítség is kell. De gyógyszerre szinte mindig szükség van. A kombinált kezelés (gyógyszer és viselkedésterápia) esetében többnyire kisebb dózisra van szükség. Ha gyermekként szükség volt gyógyszerre 80% az esélye, hogy tinédzserként is szükség lesz rá.

A gyógyszerek csak kezelik, és nem gyógyítják a zavart. Ezért már nem lehet megelégedni a kizárólagos gyógyszeres kezeléssel. Sőt, sok esetben csak akkor adnak gyógyszert, ha a tünetek olyan súlyosak, hogy a terápia másként nem kezdhető el. Ha valóban fennállnak az agyi eltérések, akkor a gyógyszerek segítenek, különben nem. Mindezek mellett gyakori a túldiagnosztizálás, és a túlgyógyszerezés.

Léteznek mozgásterápián alapuló módszerek is. Ilyen például a BEMER-, Delacato- vagy a magyar vonatkozású Kulcsár Mihályné-féle komplex mozgásterápia.[1]

Kutatások folynak a koncentrációképesség mágneses térrel történő fokozására.[2]

Gyógyszerek

A felsorolt stimulánsok közül Magyarországon csak a Ritalin,Ritalin LA kapható.

Serkentők vagy stimulánsok. A legfontosabb gyógyszerek.

Stimulánsok
Kereskedelmi elnevezésük Hatóanyag
Adderall,Adderall XR Amphetamine
Dexedrine, Dextrostat Dextroamphetamine
Ritalin, Ritalin SR , Ritalin LA Methylphenidate
Metadate ER, Metadate CD Methylphenidate
Concerta Methylphenidate

Javulás leginkább ezektől várható. Hatásuk kb. 1 óra alatt jelentkezik, elvétve néhány hét szükséges. Hatásukra javul a figyelem, a viselkedés érettebb lesz. Csökkenek az érzelmi hullámok. Hatásuk nem tartós. Ha nem veszik be megfelelő időben a gyógyszert akkor a tünetek visszatérnek. A Ritalin esetén általában reggel és délben. A stimulánsok teljesen biztonságosak. Akkora kockázatot jelentenek, mint bármelyik gyógyszer. Ha mondjuk valaki túlzásba viszi a zsírban oldódó vitaminok szedését, az is egészségkárosodást okoz.

Újabb gyógyszer a Strattera (más gyártónál Attentin) hatóanyaga az atomoxetin. Nem stimuláns és azoknál kevésbé hatékony. Eredetileg antidepresszánsnak szánták kevés sikerrel, aztán kipróbálták az ADHD kezelésében, mert a noradrenalin visszavételét gátolja a szinapszisban, aminek valószínűleg szerepe van a rendellenességben.

A triciklikus antidepresszánsok. Ezek az első (generációs) antidepresszánsok. Újabb antidepresszáns a Bupropion a kereskedelemben Wellbutrin, Wellbutrin SR, Wellbutrin XL (máshol Zyban, Budeprion, Buproban) néven.

Magyarországon a Ritalin LA és Strattera csak az ADHD kezelésére,a Ritalin az ADHD és felnőttkorban a narkolepszia kezelésére írható fel.

ADHD-s gyerekeknél és fiataloknál, ha kipróbálják a dohányzást, nagyobb a valószínűsége a nikotinfüggőség kialakulásának. Kipróbálták a Bupropiont (a kereskedelemben Wellbutrin) a megelőzésben és leszokásban. Kevés adat áll rendelkezésre, de ami van, abból az látszik valószínűnek, hogy minden korcsoportban (és felnőtteknél is) a stimulánsok jobban segítenek megelőzni a rászokást a dohányzásra, valamint segítenek a leszokásban mint a Bupropion.

Pedagógiai-pszichológiai kezelés

Ha egy gyereknél diagnosztizálták a figyelemzavart, akkor a gyógyszerek csak ideiglenes segítséget jelentenek: nélkülük a tünetek visszatérnek. A maradandó javulás elérésére más megoldásokat kell keresni.

Mivel a figyelemzavaros gyerekek szeretik a mozgást, a társaságot, az újdonságokat, és a különféle élményeket, ezért ezeket jutalomként tűzik ki. Tanulási helyzetben ez abban nyilvánul meg, hogy figyelmüket sok új, gyakori és érdekes ingerrel lehet fenntartani, és teljesítményük társas helyzetekben jobb. Kétség esetén jó elismételtetni velük a korábban közölteket. Az elvárásokat tömören kell megfogalmazni, és annyiszor kell elismételni, ahányszor szükséges, akár minden alkalommal.

A környezet legyen

 • időben rendezett, de rugalmas
 • türelmes, alkotó
 • korlátozó, de rugalmas a korlátozásokban

Emellett legyen meg mindennek a maga helye és ideje. Erről a nagyobb gyerekek már maguk gondoskodhatnak. Meg kell tanulnia, hogyan lehet jól tagolni az időt.

Nemcsak a figyelemzavaros, hanem minden gyereknek szüksége van egy szabályrendszerre. Ez legyen

 • következetes
 • kiszámítható
 • igazságos
 • legyen benne fontossági sorrend
 • álljon kevés szabályból
 • igazodjon a gyerek lehetőségeihez
 • engedélyezzen ezeken a kereteken belül sok szabadságot
 • csak az adott tettre és körülményeire legyen tekintettel

A negatív értékelés kerülendő, és lehetőleg meg kell előzni a konfliktusokat.

A figyelemzavaros gyerek képi-mozgásos módon motiválható a legjobban. Az információkat is így lehet a legjobban átadni neki. Fontos a jó metakommunikáció.

Az utasítások legyenek minél konkrétabbak.

Felnőttkorban

Az olvasó itt is vegye figyelembe, mint a felnőttkori figyelemzavar tüneteinél elsőnek olvasható, hogy a leírtak az USA-ra vonatkoznak.

A Children and Adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (nonprofit szervezet az USA-ban ami azért jött létre,hogy támogatást nyújtson és oktatással segítsen azokon akiknek ADHD-ja van http://www.chadd.org) és a National Istitute of Menthal Healt (az USA szövetségi kormányzatának része, a világ legnagyobb mentális betegségek kutatására szakosodott intézete http://www.nimh.nih.gov/) oldalain írottak felhasználásával.

Felnőttkorban már nem számíthatunk a tünetek elmúlására. Fontos, hogy a beteg és családja oktatást kapjon a betegségről. Leghatásosabb a kombinált kezelés: gyógyszer szedése, és rendszeres konzultáció szakemberrel.

Leghatásosabb gyógyszerek a stimulánsok.

Stimulánsok
Kereskedelmi elnevezésük Hatóanyag
Adderall,Adderall XR Amphetamine
Dexedrine, Dextrostat Dextroamphetamine
Ritalin, Ritalin SR , Ritalin LA Methylphenidate
Metadate ER, Metadate CD Methylphenidate
Concerta Methylphenidate

Újabb gyógyszer a Strattera (más gyártónál Attentin), hatóanyaga az Atomoxetine. Nem stimuláns, és azoknál kevésbé hatékony. Eredetileg antidepresszánsnak szánták kevés sikerrel, aztán kipróbálták az ADHD kezelésében, mert a norepinephrinre nevű neurotranszmitterre hat, aminek valószínűleg szerepe van a problémában. A Norepinephrine visszavételét gátolja a szinapszisból.

A triciklikus antidepresszánsok. Ezek az első (generációs) antidepresszánsok. Újabb antidepresszáns a Bupropion a kereskedelemben Wellbutrin, Wellbutrin SR, Wellbutrin XL (máshol Zyban, Budeprion,Buproban) néven. A Venlafaxine (Effexor, Efexor, Efectin), egy újabb antidepresszánst, szintén azért használják, mert a Norepinephrine-re fejti ki hatását.

Ahogy látható, a gyógyszerek ugyanazok mint amiket a gyerekeknél használnak.

Az ADHD-s felnőtt ismerje meg betegségét, és tudja, hogy mik a gyenge pontjai. Egy jól képzett oktatónak kell segítenie az élete megszervezésében. A kezelés a gyerekek pedagógiai-pszichológiai kezelésére hasonlít.

A tárgyaknak (kulcsok, számlák, távkapcsoló, stb) legyen állandó helye, hogy ne kelljen mindig keresnie őket. Tervezze meg este előre a következő napra feladatait, azok végrehajtásának pontos idejét. Legyen egy nagy naptár vagy határidőnapló, amibe a tervet leírja. Ennek is legyen egy állandó helye, de olyan, hogy biztos ne kerülje el a figyelmét. Reggel olvassa el a tervet. Ezt napközben többször ismételje meg. Este értékelje a terv végrehajtását, aztán készítse el a következő napra a tervet. Hasznos kiegészítő lehet a mobiltelefon naptára vagy PDA, mert nemcsak jeleznek egy megadott időben, de ki is írják, mi az aktuális feladat. Még reggel írjon listát mire van szüksége ha elmegy otthonról valamit elvégezni (pl.: csekkek,pénz a befizetésükhöz). Legyen egy állandó hely ahova kirakja a szükséges dolgokat. Ahol egyszerre az összes kirakható egymás mellé és jól átláthatóak. Feladatait ossza fel kisebb részekre.

Szükség lehet pszichoterápiára, viselkedésterápiára. A kezelés egyénre szabott, mert a problémák súlya is egyénenként eltérő, és az élet különböző területein jelentkezik (szakmai, beilleszkedési, kapcsolati, tanulmányi, stb).

Összefoglalva, az ADHD kezelésére vonatkozó szokásos javaslatok a következők:

 1. megfelelő orvosi szakértővel való konzultáció
 2. oktatás a betegségről
 3. gyógyszeres kezelés
 4. támogató szervezetek
 5. viselkedést építő cselekedetek, például listaírás, napi tervezések, rendszeresség bevezetése és más rutinok
 6. segítőkész szakértővel konzultálás aki egyéneknek és/vagy házastársaknak segít
 7. felkészítés
 8. szakmai konzultáció
 9. segítség a megfelelő oktatási, továbbtanulási és szakmai lehetőségekben
 10. kitartás és kemény munka
 11. megfelelő tanulmányi vagy munkahelyi elhelyezés

Magyarországon a figyelemzavaros felnőttek kezelése nincs megoldva. A pszichiáterek nem kaptak/kapnak oktatást a felnőttkori ADHD-ról. Nincs diagnózis, nincs kezelés; a gyógyszerek nem írhatók fel. A Ritalint felnőttek esetében csak a narkolepszia, a Bupropiont (nálunk Wellbutrin, Wellbutrin SR) és más antidepresszánsok a depresszió kezelésére írhatók fel.

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.22-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat