• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: zöldhályog (glaucoma)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Zöldhályog (glaunokóma)

 

A glaukóma szó görög eredetű, Hippokratésztől ered. Kezdetben kékesnek, zöldesnek fordították, pedig fátyolos, homályos látást jelent.

A betegséget már a Krisztus előtti időkben is ismerték,Aulus Comelius Celsus volt az első, aki elkülönítette a kataraktát a glaukómától. A glaukómával kapcsolatos ismereteink fejlődése a XVIII. századig nagyon lassú volt, majd attól kezdve gyorsabb és végül a XX. sz. 2. felében nagyon felgyorsult.

A zöldhályog nem tévesztendő össze a szürke hályoggal, hiszen zöldhályog esetében nem a szemlencse  elhomályosodásáról van szó. A zöldhályog több betegség összefoglaló elnevezése, melyek közös jellemzője a szem hátsó részében található látóideg károsodása. Ez az ideg szállítja az információt a recehártyából (az ún. retinából) az agyba, lehetővé téve ezzel a látás folyamatát.

A betegség hátterében a szem belső nyomásának megemelkedése áll. A szemnyomást a szemben található folyadék: a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly alakítja ki. Amennyiben az elvezetés valamilyen akadályba ütközik, felborul az egyensúly, és megnő a nyomás. A nyomásemelkedés okozza a látóideg károsodását, és ezzel a látás romlását.


Gyakorisága

Zöldhályog bárkinél kialakulhat. Világszerte a 40 év feletti lakosság kb. 2%-át érinti ez a szembetegség. Az életkor növekedésével a betegség kialakulásának valószínűsége nő, 70 éves korra előfordulási gyakorisága eléri a 10%-ot. Az idős koron kívül fokozott kockázatot jelent az, ha valakinek a családjában már előfordult ilyen megbetegedés, valamint a nagyfokú rövidlátás, korábbi szemsérülés vagy szemműtét, a cukorbetegség, magas vérnyomás és egyes keringési betegségek továbbá szteroid gyulladásgátló gyógyszerek tartós szedése.

 

Típusai

A csarnokvíz a szemlencse domborúságát szabályozó sugártestben termelődik és a szivárványhártya (írisz) mentén kering az elülső csarnokba, ahol a csarnokzugban vezetődik el. A szemnyomás emelkedése általában a csarnokvíz elfolyásának akadályozottsága miatt alakul ki.

Elsődleges, nyitott zugú zöldhályog általában mindkét szemet érinti, bizonytalan feszítő érzéssel járhat, de lehet tünetmentes is. A betegség gyakran csak akkor derül ki, amikor már kiterjedt látótérkiesések jelentkeznek. A betegség élethossziglan tartó szemcseppes kezelést igényel. Az összes zöldhályogos eset 90%-át ez a típus teszi ki. Oka ismeretlen, de valószínű, hogy komplex, genetikai eredetű.

Másodlagos, nyitott zugú zöldhályog esetében vörösvértestek, pigmentszemcsék, gyulladásos sejtek, vagy egyéb lerakódások akadályozzák a csarnokvíz elfolyását. Az összes glaucoma 2-4%-a ilyen.

Elsődleges, zárt zugú zöldhályogban a csarnokzugot az írisz gyöke elzárja. Ilyen esetben fordulhat elő a glaukómás roham, amikor néhány óra alatt, általában egyik szemet érintő heves szem- és homloktáji fájdalom, látásélesség csökkenés, homályos látás, a fényforrások körül szivárványszínű karikák jelennek meg, és hányingerrel is járhat. Az érintett szem vörös, a pupilla oválisan tág, tapintásra kőkemény. A glaukómás roham azonnali szemészeti kórházi kezelést igényel, ennek hiányában az érintett szem 24 órán belül megvakulhat! 5%-ban ez a típus dominál.

Elsődleges, zárt zugú zöldhályogot okoz, amikor lenövések, hegek, érújdonképződés zárja el a csarnokzugot.

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.22-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat