• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: interszexualitás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiábólInterszexuális az olyan egyén, aki kromoszómáit, elsődleges nemi szerveit és/vagy másodlagos nemi szerveit tekintve nem határozható meg egyértelműen férfiként vagy nőként. Az interszexuális egyénnek lehetnek férfi és női biológiai jellemzői is egyszerre.

Az interszexualizmus fogalmát a XX. század gyógyászata alkotta azoknak a személyeknek a számára, akiket nem tudtak sem férfiként sem nőként definiálni.

Az interszexualitás kifejezést ugyanakkor politikai mozgalmak is használják annak érdekében, hogy kritikát állítsanak a nemek jelenlegi besorolási elvének és hallassák hangjukat egy új kategorizálási rendszer létrehozásának érdekében.
Tartalomjegyzék

1 Interszexuális állapotok
2 Interszexualitás a kultúrában
2.1 Irodalom
2.2 Filmek
3 Lásd még
4 Külső hivatkozások
4.1 Angolul

Interszexuális állapotok

Az interszexualitás nem egységes kategória, számos betegség vagy állapot járhat együtt interszexuális anatómiával. Az Intersex Society of North America az alábbi állapotokat tekinti ide tartozónak:

5-alfa-reduktáz hiány
androgén-inszenzitivitási szindróma
aphallia
klitoromegália
kongenitális adrenalis hiperplázia
gonadális diszgenezis
hypospadias
Klinefelter-szindróma
mikropénisz
nemi kromoszóma mozaikismusa
valódi hermafroditizmus
progesztin okozta virilizáció
Swyer szindróma
Turner szindróma

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.22-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat