• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: kaposi-szarkóma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaposi-szarkóma
Osztályozás és külső források
Szájbeli Kaposi-szarkóma fertőzés candidiasis fertőzés-szövődményekkel.
BNO-10 C46.
BNO-9 176
ICD-O: M9140/3
OMIM 148000
DiseasesDB 7105
MedlinePlus 000661
eMedicine med/1218 derm/203
oph/481
MeSH D012514

A Kaposi-szarkóma a HHV-8 herpeszvírus fertőzése által okozott rosszindulatú érdaganat. Hajszálerek, illetve az azokat bélelő kötőszöveti sejtek, az ún. endothelsejtek rosszindulatú elburjánzása figyelhető meg. A tumor növekedése közben üregeket, alagutakat képez, melyek feltelnek vérrel, sajátos színt kölcsönözve annak. A betegség nevét első leírójáról, Kaposi Mórról kapta.

Általánosan a bőrön és a nyálkahártyákon megjelenő, változatos formájú kékes, lilás vagy barnás „foltokról” ismert. A foltok elsősorban az arcon, genitáliák környékén, a szájban, az emésztőtraktusban és a légutakban jelentkeznek. Később plakká alakul, majd nodulussá. Végstádiumú AIDS-betegeknél nagyobb eséllyel jelenik meg (ún. HIV-asszociált változat), de a betegség bárkinél kialakulhat.

Formái

  • endémiás
  • epidémiás
  • AIDS-hez társult
  • immunszupresszált betegeken megjelenő
A betegség leírás a wikipédia 2012.08.22-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat