• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: von willebrand - jürgens szindróma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A von Willebrand-Jürgens szindróma vagy von Willebrand betegség (angolul: von Willebrand disease) az embereknél leírt leggyakoribb veleszületett véralvadási rendellenesség; ugyanakkor, más kóros állapot is előidézheti. A von Willebrand faktor (vWF) minőségi vagy mennyiségi hiányossága idézi elő. A von Willebrand faktor egy multimer fehérje, amely a trombocita adhézióban játszik szerepet. Ismeretes, hogy a betegség az emberek mellett érinti a kutyákat is (különösen a dobermannt); illetve ritkább esetekben a sertéseket, a szarvasmarhákat, lovakat, és a macskákat.

A von Willebrand-Jürgens szindróma névadója Erik Adolf von Willebrand finn gyermekorvos, aki először írta le a betegséget 1926-ban, egy Åland-szigeteki családnál; és Rudolf Jürgens német orvos, aki 1933-ban folytatta a vizsgálódást és felfedezte, hogy a betegségre való hajlam gyakori a szigeten. A betegség általában autoszomális domináns öröklődésű.

 

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.22-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat