• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: vetélés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

VETÉLÉS

 

A vetélés (latinul abortus spontaneus) az emberi megtermékenyített petesejtnek elhajtása idő előtt az anya méhéből. Megkülönböztetésül a koraszüléstől, vetélésnek nevezik az idő előtt való megszületést embernél akkor, ha az a terhesség 20. hetéig következik be, amikor rendszerint nem életre való még a magzat. Míg a 20. héttől fogva, vagy 500 gramm tömeg felett a korán született gyermek kellő gondozással többnyire életben tartható.

A petesejt a méhben elhalhat és az elhalt pete leszakadhat a méhfalról. A pete halálát okozhatja, ha az anya egyéb fertőző megbetegedésben szenved. A méh megbetegedései, gyulladása, elgörbülése, erős megrázkódtatása, megütése, ingerlése forró fürdőkkel stb. is vetélésre vezetnek. Épp úgy nagy lelki felindulás, ijedtség lehetnek megindítói a vetélésnek. Gyógyszerekkel is (abortív szerek) lehet vetélést előidézni.

Magyarországon az abortusz tabletta és injekció használata tiltott. Krónikus ólommérgezésnél gyakori a vetélés; kábítószer-élvező nők esetében a drog megöli a fejlődő magzatot, vagy születése után drogfüggő lesz az újszülött.

Mesterségesen is előidézhető a vetélés. Az orvosnak mesterségesen meg kell szakítani a terhességet, ha az anya élete a terhesség következtében veszélyben van.

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.22-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat