• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: krónikus veseelégtelenség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vesefunkciók

A vese páros bab alakú szerv, mely a hátulsó hasfalhoz rögzítetten helyezkedik el. Mindkettő ökölnyi nagyságú. A sérülésektől megóvandó, az alsó bordák alatt,az ágyéki gerinc két oldalán található.

 • Kiválasztó funkciók:
  • Salakanyagok kiürítése
  • Többletfolyadék eltávolítása
  • Sav-bázis egyensúly szabályozása
  • Elektorit szint szabályozása
 • Belső elválasztású funkciók:
  • Vérnyomás szabályozása
  • Vörösvértest képződés szabályozása
  • Kalcium felvétel szabályozása

A krónikus vesebetegség és tünetei

A vesék létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, és a testből való kiürítésében, a testnedvek összetételének beállításában és fontos hormonok termelésében. Ezért funkciójuk kettős: kiválasztó és belső elválasztó.

Vesebetegségről beszélünk, ha a vesék eredeti funkciójukat nem képesek teljes mértékben ellátni. Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor beszélünk krónikus veseelégtelenségről. A krónikus veseelégtelenség következménye lehet a vesék hosszú idő alatt kialakuló fokozatos funkciócsökkenésének, vagy egy hirtelen bekövetkezett veseelégtelenségnek (ún. akut veseelégtelenség). Krónikus veseelégtelenségben a vesék visszafordíthatatlanul károsodnak.A krónikus veseelégtelenséget előidéző tényezők közül már számosat ismerünk, melyek közül a leggyakoribbak a cukorbetegség, a krónikus vesegyulladás (glomerulonephritis) vagy a magas vérnyomás, valamint az érkárosodás. Amikor a vesék nem működnek tovább, a termelt vizelet összetevőinek-mint a víz és a salakanyagok-mennyisége is lecsökken, így azok felhalmozódnak a szervezetben. ezt a jelenséget urémiának hívjuk. Legfőbb tünetei a fáradékonyság, étvágytalanság, az émelygés és a viszkető bőrfelület. Ha az urémiát nem kezelik, annak súlyos, akár halálos következményei is lehetnek.

Veseelégtelenség étrendjének szabályai

 1. Megfelelő étrend tartása mellett, a gyógyszeres kezelés megállíthatja a veseműködés romlását.
 2. Az ajánlott diétát az orvos írja elô, míg az étrendet a dietetikus állítja össze.
 3. A diéta mindig az egyéni igények figyelembevételével kerül kialakításra. A diéta összetétele függ a betegség súlyosságától (a vese állapotától), a szedett gyógyszerektôl, valamint az esetleg fennálló más betegségektôl.
A betegség leírás a wikipédia 2012.08.22-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat