• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: leukémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

 

Fehérvérűség
Wright-tintával festett csontvelő minta; egy prekurzor B-sejtes akut limfoid leukémiában szenvedő pácienstől.

Szinonimák Leukémia
Angolul Leukemia
Osztályozás
BNO-10 C91.-C95.
BNO-9 208.9
Adatbázisok
DiseasesDB 7431
MeSH D007938

A fehérvérűség (orvosi használatban leukémia vagy leukaemia) a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés (leggyakrabban a fehérvérsejteké) folyamata kórossá válik, és korlátlan sejtburjánzás kezdődik el. A leukémiák a hematológiai neoplazmák közé tartoznak.

A csontvelőből a kóros fehérvérsejtek a véráramba jutnak. Az érett alakok számának csökkenése miatt nagyobb a fogékonyság a fertőzésekre; a vérlemezkék megfogyatkozása pedig vérzékenységhez vezet és általános tünet a vérszegénység.


Tünetek

A rosszindulatú csontvelői szövetben a burjánzó sejtek kiszorítják az eredeti csontvelői sejttömeget. Emiatt zavart szenved a vérlemezkék (trombociták) képzése, ami fokozott vérzési hajlamhoz vezet.

A fehérvérsejtek a patogén hatások elleni védekezésben játszanak szerepet, így számuknak a csökkenése fertőzésekkel szembeni védtelenséget okoz.

A vörösvérsejtképzés zavara pedig vérszegénységet (anémia) eredményez.

Más tünetek:

 • láz, megfázás, éjszakai verítékezés és más, influenzához hasonló tünetek
 • gyengeség és fáradtság
 • csökkent étvágy és súlyvesztés
 • vérző íny
 • neurológiai tünetek (például fejfájás)
 • máj- és lépmegnagyobbodás
 • könnyen zúzódik
 • gyakori fertőzések
 • csont- és ízületi fájdalmak
 • dagadt mandulák, nyirokcsomók

Okok

Az okok között említhetjük onkogének és tumorszupresszor gének mutációit, amik besugárzás, kemikáliák vagy vírusok (például HTVL-1, azaz Humán T-sejtes leukémia vírus, illetve a HIV) miatt következhetnek be.

A Fanconi-szindróma hajlamosító tényező az akut myelogén leukémiára.

Osztályozás

A fehérvérűségnek több fajtáját ismerjük, lehet heveny (akut) vagy elhúzódó (krónikus), limfoid vagy mieloid, és ezeken belül is több alcsoport különíthető el.

Limfoid leukémiák:

Mieloid leukémiák:

 • Akut mieloid leukémia
  AML0: myeloblastos differenciálódás nélkül
  AML1: myeloblastos enyhe differenciálódással
  AML2: myeloblastos differenciálódással
  AML3: promyelocytás
  AML4: myelomonocytás
  AML5: monocytás (AML5b), monoblastos (AML5a)
  AML6: erythrocytás
  AML7: megakaryocytás
 • Krónikus mieloid leukémia (CML)

Terápia

A kezelés során a fő cél a kóros sejtburjánzás megakadályozása. Ez a következőképpen érhető el:

A kemoterápia vagy citosztatikus kezelés a sejtosztódás gátlását jelenti. Különböző citosztatikum kombinációkat alkalmaznak. A gyógyszereket szájon át, intravénásan, illetve lumbálisan alkalmazzák.

A sugárkezelés során koponya-besugárzást végeznek, és ezzel az idegrendszeri érintettséget kezelik vagy előzik meg. Ritkán hasi vagy egyéb nyirok régió besugárzását is jelentheti.

A csontvelő-átültetéshez donorra van szükség, ami nem mindig áll rendelkezésre. És felmerülhet a host versus graft betegség, amikor a befogadó szervezet immunrendszere idegenként kezeli a beültetendő csontvelői sejteket.

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.22-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat