• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: mellékpajzsmirigy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A mellékpajzsmirigy (latinul glandula parathyroidea) a nyakon, a pajzsmirigy hátulsó felszínén elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, melyet 3-5 borsónyi képlet alkot. Nagyságuk kb 8mm, súlyuk elérheti az 5 g-ot. Ezek a kis csomók nagyon sokszor szinte teljesen beleágyazódnak a pajzsmirigy szövetébe, és attól csak nehezen vagy egyáltalán nem különíthetők el. A mellékpajzsmirigy ún. fősejtjei egy parathormon nevű anyagot termelnek. Ez az anyag növeli a vérplazma kalciumkoncentrációját, méghozzá úgy, hogy kalciumot von el a csontoktól, és fokozza a visszaszívását a nefronok elvezető csatornáiban, valamint a D-vitaminnal együtt segíti a bélcsatorna falán a táplálékból származó kalciumionok felszívódását a vérbe. A vér kalcium tartalmának bizonyos százalékú csökkenése a motoros idegek ingerlékenységé erősen megnöveli, ezért jellegzetes izomgörcsök (tatania) léphetnek fel. A mellékpajzsmirigy működését a vérplazma kalciumkoncentrációjának csökkenése fokozza. A mellékpajzsmirigyek teljes eltávolítása halálhoz vezet.

A mellékpajzsmirigy és az angolkór

D-vitamin hiányában a bélből történő kalcium-ion felszívás zavart szenved, és a vér csökkenő kalcium-ion koncentrációja miatt fokozódik a parathormon képződése. Emiatt csökken a csontok kalciumtartalma, és ezzel együtt a szilárdságuk is. Könnyen deformálódnak, törnek. A gyermekek D-vitamin hiánya angolkór kialakulásához vezet: a lábak csontjai görbülnek, O- vagy X-láb alakulhat ki.

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.23-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat