• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: mellkasi fájdalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Embernél a mellkasi fájdalom viszonylag gyakran fellépő panasz, mely többféle betegség tünete is lehet. A mellkasban helyezkedik el a szív és a belé futó ill. belőle kilépő nagyerek (pl. az aorta), a két tüdő és a légutak (légcső, hörgők), a nyelőcső valamint a csecsemőmirigy. A tüdők közti teret gátornak (mediasztinumnak) nevezzük, itt helyezkedik el a többi említett szerv. A mellkas vázát a bordák és a köztük lévő izmok képezik. A bordák között, azokkal párhuzamosan az ún. interkosztális erek és idegek futnak. A mellüreget a hasüregtől a rekeszizom választja el. Mellkasi fájdalmat azonban nemcsak az említett szerveket érintő betegségek okozhatnak, hanem ún. kisugárzó fájdalom képében itt okozhatnak panaszt bizonyos hasi szervek (pl. gyomor, nyombél, epehólyag, hasnyálmirigy) elváltozásai is. Mindezen kívül, nem elhanyagolható esetben a mellkasi fájdalom szervi elváltozás nélkül, pszichés okból lép fel.

Szív eredetű mellkasi fájdalmak

Nem fájdalmas, de kellemetlen tünet a szívdobogásérzés (palpitáció). Testi vagy pszichés megterheléskor gyakori, de szívritmuszavarok is kiválthatják.

Nagyér és gátor eredetű mellkasi fájdalmak

  • Aortadisszekció: a főverőér (aorta) falának legbelső rétege megreped, melyen át az érfal rétegei közé vér áramlik be, s vérömleny képződik. Az érfal belső rétege beboltosul a lumen felé, s azt összeszűkíti, testszerte vérellátási zavart okozva. Életveszélyes állapot. Nagyon erős, szaggató vagy éles jellegű, szegycsont mögötti fájdalommal jár, mely fájdalom a has felé terjed. Hátfájás is jelentkezhet.
  • Mediastinitis
  • Mediasztinális daganat

Tüdő eredetű mellkasi fájdalmak

  • Tüdőembólia: egy leszakadó vérrög (mely leggyakrabban az alsó végtag mély vénáiban képződött) a vérárammal tovasodródva elzárja a tüdőartériákat. A kórkép súlyossága az elzáródás mértékétől függ. A mellkasi fájdalmat nehézlégzés, szapora légzés és szívverés kísérheti.
  • Légmell: a mellhártyák közti résbe levegő kerül, s ott a normálisan a környezeténél kisebb nyomás megnő, mintegy összenyomva a tüdőt. Hirtelen kezdődő szúró, húzó jellegű fájdalommal járhat. További tünetek: nehézlégzés, köhögés.
  • Tüdőgyulladás
  • Mellhártyagyulladás: szúró jellegű, belégzésre erősödő fájdalommal jár. Kisugározhat a nyak és a has felé.
  • Pleurodynia: Coxsackie B vírusfertőzés okozza.
  • Mellhártya- illetve tüdődaganat: a bordák közti idegeket vagy a kari idegfonatot (plexus brachialis) komprimálva (nyomva) okozhatnak gyöki jellegű fájdalmat.

Bélcsatorna eredetű mellkasi fájdalmak

Ideg/izom/csontváz eredetű mellkasi fájdalmak

Pszichés eredetű mellkasi fájdalmak

  • Da Costa-szindróma: pszichés eredetű – a betegnek meggyőződése, hogy szívbetegsége van.

Források

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.23-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat