• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: napégés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A napégégés oka a túl sok nap-, vagy azzal megegyező tulajdonságú sugárzás (pl szolárium). A legtöbb ember már leégett, vagy le fog égni élete során. Bárki, aki strandol, szabandan dolgozik, vagy egyszerűen csak kint van a napon, ki van téve a napégésnek. Napégést okozhat a nem megfelelő szoláriumhasználat is.

Okai

A napégés okozója az ibolyántúli (UV) sugárzás. Következménye a bőr gyulladása. A sérülés az expozíciót követő 30 percen belül kezdődhet. Az ultraibolya sugárzás két fontos összetevője a különböző hullámhosszúságú UVA és UVB sugarak. Az UVB a bőrrákért különösen felelős. Ugyanakkor az UVA és UVB is felelős a bőr öregedéséért, korai ráncok kialakulásáért és a napégésért. Nemcsak a nap, a szoláriumok is termelnek UV és UVB sugarakat.

A világos bőrű és szőke emberek fokozottan ki vannak téve a napégés veszélyének.

Egy megelőző túlzásba vitt napozás, illetve bőrsérülés még korlátozott napsugárzás mellett is napégést okozhat. Ugyanakkor a normális határok közötti UV sugárzás hasznos, mert D-vitamint termel a bőrben.

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.23-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat