• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: nátha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A megfázás, más néven hűléses hurut, akut légzőrendszeri betegség, akut nasopharyngitis, egyszerű meghűlés, nátha, catarrhus [1], egy akut fertőzéses betegség, mely az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját támadja. Elsősorban vírusok okozzák, de néha bakteriális fertőzés is fokozhatja. A megfázásnak nincs pontos tudományos és orvosi definíciója. A megfázást gyakran összetévesztik a nála sokkal súlyosabb influenzával, amely gyenge immunrendszerű személyeknél (például újszülötteknél vagy öregeknél) halálos is lehet. A megfázás a leggyakoribb fertőzéstípus az emberek körében.

Tünetek

Kezdeti tünetek:

Tünetek későbbi stádiumokban:

Kezelés

Petrányi Gyula[2], a Semmelweis Orvostudományi Egyetem professor emeritusa szerint: Enyhe esetben (a gyógyítás) fölösleges. Súlyosabb esetben sem tudunk sokat tenni. [1]
A megfázás kezelésének fontos része a testi nyugalom. A beteg tartózkodjon meleg, de nem túlfűtött szobában. Köhögés és orrfolyás esetén (különösen kisgyermekeknél) nagyon fontos a folyadékpótlás. A kávé és az alkoholos italok fogyasztása ilyenkor kerülendő, mert folyadékok ugyan, de összességében vizet vonnak el a szervezettől. Az inhaláció is segíthet, mert egyrészt segíti a légutak kitisztulását, másrészt megóvja a nyálkahártyát a kiszáradástól, s így csökken a köhögési inger és a torokfájás is.

Orrspray használata csak rövidtávon javasolt (általában maximum 5 napig), mert hosszútávú alkalmazásától kiszáradhat és bedagadhat az orrnyálkahártya. Ezen kívül függőséget is okozhat.

Léteznek még ibuprofen, paracetamol illetve acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek, amelyek csökkentik a fejfájást és a lázat, ám mellékhatásaikon kívül azért sem ajánlatosak, mert elnyomják a tüneteket, így a még lábadozó ember gyógyultnak hiheti magát, és legyengült szervezetét túlterhelve könnyen visszaeshet.

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.23-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat