• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: övsömör

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A bárányhimlős fertőződés után a herpeszvírus nem pusztul el teljesen, hanem megbújik idegdúcban, és hosszú évek vagy inkább évtizedek után övsömör (Herpes zoster) formájában újulhat ki. A bárányhimlő ellen nem védett személy bőrkontaktus útján övsömörön keresztül is megfertőződhet a bárányhimlővel (de az övsömört magát nem kaphatja el így). Az övsömör jellemzően idős korban jelentkezik, sokszor amikor az immunrendszer meggyengül azonban a pontos mechanizmust nem ismerjük. Ritkán gyermekeknél is előfordulhat, főleg ha magzati korban vészelte át a betegséget. Az övsömör ritkán újul ki ismét.

Tünete

Először az érintett bőrterületen, a látható tünet vagyis a hólyagok megjelenése előtt néhány nappal fájdalom jelentkezik (ún. prodromális fájdalom), amely lehet enyhe és rendkívül erős is. Akár olyan erős lehet, hogy a mellkason jelentkező fájdalom a szívroham gyanúját keltheti, a hasi pedig végbélgyulladásét. Emellett általános rossz közérzet és láz is jelentkezhet. Ebben a szakaszban sokszor a szakemberek számára is nehéz a diagnózis. Ha nem jelentkeznek a kiütések vagy nem egyértelműek a látható tünetek, akkor laboratóriumi módszerekkel kimutatható a betegség, de ezen vizsgálatok eredmény kimutatásai, akár több hetet is igénybe vehetnek.

A fájdalom után jelentkező hólyagok a bárányhimlőhöz hasonlóan néznek ki és megfelelő kezelés esetén 2-3 hét alatt gyógyulnak, de ennek hiányában 5-6 hét is lehet a gyógyulás ideje. Legtöbbször törzsön és szinte mindig fél oldalt fordul elő, de ritkábban megjelenhet más testrészen is. Azon idegpálya mentén jelenik meg, amely gerincvelői érzőidegdúcban megbújt vírusok aktivizálódnak. Ez alap esetben csak egyik oldalt érinti, azonban előfordulhat, hogy egyszerre több érzőidegdúcban lévő vírusok is aktivizálódnak és ilyenkor mindkét oldalon megjelenhetnek a kiütések. A szem környékén jelentkező hólyagok veszélyesek lehetnek a szaruhártyára, mert fekélyt okozhat, ami látásvesztéssel járhat. Szövődményként előfordulhat, hogy a fájdalom hónapokig megmarad (postherpeses neuralgia).

Kezelése

Létezik gyógyszer a betegség enyhítésére, de csak akkor hatásos, ha a tünetek jelentkezésétől egy héten belül alkalmazni kezdik a betegnél. Hatására gyorsulni fog a gyógyulási folyamat. A hólyagok megjelenése hasonló kezelést igényel mint a bárányhimlő és figyelni kell a felülfertőződés elkerülésére. Néha szteroidos gyógyszerekre is szükség van. A fájdalom ellen adott fájdalom csillapító gyógyszerek rendszerint hatástalanok vagy enyhe hatásúak.

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.23-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat