• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: sárgaláz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sárgaláz szúnyog által terjesztett fertőző vírusbetegség, mely emésztőrendszeri vérzést és sárgasághoz vezető májgyulladást okoz.

Formái

A sárgaláznak két formája ismert:

  1. Dzsungel sárgaláz: a trópusi esőerdőkben élő majmok között elterjedt betegség, amelyet a szúnyogok visznek át az emberre.
  2. Városi sárgaláz: a sűrűn lakott településeken a fertőzést egy másik szúnyogfaj terjeszti emberről emberre.

A betegség lefolyása

A betegség gyakran tünetmentes vagy enyhe lefolyású. Ritka a súlyos forma, azonban a halálozási aránya magas. A lappangási idő 3-6 nap, amelynek elteltével láz, fejfájás, hasi fájdalom és véres hányás jelentkezik. Ez után átmeneti javulás következik be, amelyet sokkos állapot és testszerte jelentkező vérzések követnek, majd kialakul a vese- és májelégtelenség, amely halált okoz. A májelégtelenség sárgasággal is párosul (innen a betegség neve).

Különösen veszélyeztetett területek

Európában utoljára 541-549 között volt sárgaláz-járvány, miután egy globális természeti katasztrófa után a Föld klimatikus egyensúlya egy időre felborult.[1] Napjainkban a trópusi- és szubtrópusi területeken szed még áldozatokat a betegség, elsősorban Afrika középső részén és Dél-Amerika északi országaiban (Brazília, Venezuela stb.).

Ellenszere

A sárgaláz ellen az orvostudománynak sikerült védőoltást kifejlesztenie, amely élő, legyengített (attenuált) vírusokat tartalmaz, és a beadástól számított 10 nap múlva aktivizálja az immunrendszert. Igen hatékony, és legalább 10 évre védelmet biztosít. Oltási reakcióként enyhe tünetek jelentkezhetnek: az injekció helyén bepirosodik vagy megduzzad a bőr, fejfájás, izomlázszerű tünetek, nyirokcsomó-duzzanat is előfordulhat.

A védőoltás nem ajánlott a tojásallergiában szenvedő betegeknek, mivel anaphylaxiás reakció léphet fel, legyengült immunrendszerű embereknek, és azoknak, akik kortikoszteroidokat tartalmazó gyógyszereket szednek. Nem ajánlott a terhes nők és a kilenc hónapnál fiatalabb gyerekek oltása, de különös veszélyeztetettség esetén nekik is be lehet adni az oltást.

A sárgaláz által sújtott területre utazóknak az oltás kötelező. Magyarországon a védőoltást kizárólag a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában (1097 Budapest, Gyáli u. 2-6., Tel: 215-0756) adják be, háziorvosnál nem. Az oltásról kétnyelvű nemzetközi oltási könyvet (International Certificate of Vaccination) adnak, amelynek felmutatását az érintett országok hatóságai a be- és kiutazáskor kérhetik. Ha a tranzit ország sárgalázfertőzött, de a célország nem, akkor is kérhetik az oltási könyvet, illetve az oltás igazolását!

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.23-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat