• Orvos kereső
« összes orvos

Szakterület: toxoplasmosis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A toxoplazmózis (toxoplasmosis) egy parazita-fertőzés, amit a toxoplasma gondijnevű protiszta okoz. Az élősködő a meleg vérű állatokat fertőzi, többek között az embert. A protozzon végső gazdája a macska illetve macskafélék, a közti gazda az ember, egyéb emlősállatok illetve a madarak.

Az állatok fertőzött húst fogyasztva vagy a macska ürülékével érintkezve fertőződenek meg. A betegség anyáról magzatra is terjedhet. Embernél a fő fertőző forrás a rosszul átsütött húsok fogyasztása. A betegség általában enyhe formában jelentkezik. A világ népességének kb. egy harmada fertőzött valamilyen formában Toxoplasmával. Az amerikai CDC 1988 és 1994 között készített felmérése szerint az USA lakosságának 22,5% szeropozitív, a szülőképes korú (15-44 éves) nők 15%-a. Az első néhány héten enyhe influenzaszerű tünetei vannak vagy tünetmentes. Ezután az élősködő általában nem okoz tünetet egészséges felnőttekben. Gyenge immunrendszerű egyénekben (pl. HIV fertőzöttek) azonban a betegség végzetes lehet. A parazita agyvelőgyulladást ( encefalitis )és neurológiai betegségeket okozhat, és károsíthatja a szivet, a májat és szemet is (chorioretinis)

A betegség leírás a wikipédia 2012.08.24-én elérhető állapotát tükrözi. A lap idézett szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható. Részletekért lásd a wikipédia felhasználási feltételeket. Az orvoshop.hu Zrt. nem vállal felelősséget a szöveg pontosságáért és teljességéért.


Orvosok, akikhez panaszával fordulhat